Rookmelders verplicht vanaf juli 2022

Rookmelders verplicht vanaf juli 2022
17 maart 2022 - Rookmelders redden letterlijk levens en voorkomen brandschade. Daarnaast is het vanaf juli 2022 ook nog eens verplicht in Nederland om op elke woonlaag een rookmelder te hebben. Dus helpen we je met tips over rookmelders!

Zó zit het met rookmelders

Waar hang je rookmelders op en waar moet je op letten als je ze koopt? 

 1. Hang op elke woonlaag van je huis minimaal één rookmelder
  En in besloten ruimtes waar je vluchtroute doorheen loopt. Dat is wat straks verplicht is in Nederland. Sowieso is het goed om de melders op te hangen in je vluchtroute. Dus de weg die jij loopt als er een alarm afgaat. Vaak is dat de ruimte waar slaapkamers op uitkomen. Nóg veiliger is het om ook melders in je slaap- en woonkamer te hangen. Ga je voor maximale veiligheid? Hang ze dan ook in ruimtes waar meer risico is, bijvoorbeeld bij je cv-ketel of  wasdroger.
   
 2. Hang ze tegen het plafond, minimaal 50 cm van een muur
  Rook stijgt op en gaat cirkelen en komt zo vanzelf bij je melder terecht. Maar hang ‘m niet in een hoekje of bij een lamp. Een lamp trekt bijvoorbeeld stof aan, waardoor dat stof ook in je melder komt. Plaats een rookmelder overigens ook niet boven een verwarming of op vochtige plekken.   
   
 3. Kies altijd voor een goedgekeurde rookmelder
  Zo weet je zeker dat je een betrouwbare rookmelder te pakken hebt. Het Europese keurmerk is EN 14604. Overigens mogen alleen rookmelders met dit keurmerk verkocht worden.   
   
 4. Vervang je melder elke 10 jaar
  Dat is ongeveer de technische levensduur van een rookmelder. Ze raken bijvoorbeeld vervuild, waardoor ze minder gevoelig worden.
   
 5. Klok verzetten = batterij vervangen
  Vaak vergeten mensen de batterijen te vervangen óf er zelfs in te doen. Sommige batterijen gaan een jaar mee, andere wel 10 jaar. Je krijgt een piepje als de batterij bijna op is, maar test ze voor de zekerheid 1 keer per jaar. Een handig geheugensteuntje is het verzetten van de klok. Bij winter- of zomertijd: een mooi vast moment.
   
 6. Overweeg melders die gekoppeld zijn
  Als er één afgaat, gaan ze allemaal af. En dit kan gewoon draadloos. Superveilig. Want als er beneden brand is en je ligt boven te slapen, word je eerder gewaarschuwd. Rook ruik je niet in je slaap, maar zo’n alarm maakt je wel wakker.  
   
 7. Oefen je vluchtroute eens
  Oefenen kan immers nooit kwaad, zeker met kinderen in huis. Maak er met kinderen een spel van. Er zit ook een testknopje op zo’n melder, wedden dat ze dat prachtig vinden?

alinea

Bron

date_range Gepubliceerd op 17-03-2022 14:02
person Marketing Adviescentrum van de Graaf
visibility Views: 836
chat Reacties: 0
thumb_upLikes: 0

Reacties ( 0 )

Er zijn nog geen reacties

Reageer

Log in om te reageren