Fatbikes en verzekeren

Fatbikes en verzekeren
9 oktober 2024 - Fatbikes zijn razendpopulair. Vooral onder kinderen en tieners. Helaas is er ook een keerzijde, want deze groep fatbikebestuurders zorgt regelmatig voor gevaarlijke verkeerssituaties. Bijvoorbeeld omdat ze het verkeer nog niet goed kunnen inschatten, snel zijn afgeleid of geen controle hebben over hun snelheid. Dat leidt vaak tot ongelukken met ernstig letsel. De vervolgvraag is dan: ben je verzekerd? Wie is er aansprakelijk? En wie betaalt de soms torenhoge schadevergoeding?

Wie mag er op een fatbike rijden?

Volgens de wet vallen elektrische (bak)fietsen en fatbikes onder de categorie ‘gewone fiets’. Dit betekent dat iedereen, jong en oud, op een fatbike mag rijden. Er is dus geen minimumleeftijd, geen helmplicht en ook geen verzekeringsplicht.

Let op: een fatbike valt alleen in de categorie ‘gewone fiets’ als hij voldoet aan de kenmerken van een elektrische fiets. Dat betekent een trapondersteuning tot maximaal 25 kilometer per uur. En een elektromotor met een vermogen van maximaal 250 watt.

Hoe kan ik een fatbike verzekeren?

Een fatbike die voldoet aan de kenmerken van een elektrische fiets valt onder de dekking van de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP). Daarmee is schade die je toebrengt aan een ander verzekerd. Omdat een AVP niet verplicht is, heeft niet iedereen zo’n verzekering. Een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA-verzekering) voor gemotoriseerde voertuigen zoals bromfietsen en auto’s is wel verplicht.

Een fatbike verzekeren tegen diefstal en schade aan het voertuig zelf doe je met een fietsverzekering.

Is een opgevoerde fatbike verzekerd?

Een opgevoerde fatbike voldoet niet aan de kenmerken van een elektrische fiets en valt daardoor niet meer onder de categorie ‘gewone fiets’. Dus als je met een opgevoerde fatbike een ongeluk krijgt, ben je niet verzekerd. De schade moet je dan zelf betalen, ook de schade die je toebrengt aan een ander. En als er ook sprake is van letselschade kan dat bedrag hoog oplopen, tot soms honderdduizenden euro’s.

Ook een fatbike die niet meer is opgevoerd, maar dat wel was toen het ongeluk gebeurde, wordt gezien als opgevoerd. Dat betekent dat hij niet valt onder de categorie ‘gewone fiets’ en dus niet is verzekerd onder de AVP.

Is een illegale fatbike verzekerd?

Naast goedgekeurde fatbikes, zijn er ook illegale exemplaren te koop. Daarvan komen er naar verwachting alleen al dit jaar tienduizenden ons land binnen. Volgens de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) hebben deze illegale, ongekeurde fatbikes de technische kenmerken van een bromfiets. En voor bromfietsen geldt een typegoedkeuring, kenteken én een helm-, rijbewijs- en WA-verzekeringsplicht.

Veroorzaak je met een illegale fatbike schade aan een ander? Dan biedt de AVP geen dekking.

Wanneer zijn kinderen aansprakelijk voor schade die zij toebrengen aan een ander?

Als een kind van onder de 14 jaar aansprakelijk is voor de schade als gevolg van een ongeval ben je als ouder aansprakelijk. Kinderen van 14 en 15 jaar zijn zelf aansprakelijk, maar je bent als ouder of voogd ook aansprakelijk als je redelijkerwijs in staat was de schade te voorkomen, maar dat niet hebt gedaan. Kinderen van 16 jaar zijn zelf aansprakelijk. Maar weinig kinderen van die leeftijd zijn financieel daadkrachtig genoeg om een (groot) schadebedrag te betalen, dus dan komen vaak toch de ouders in beeld.

Helaas zijn er al praktijkvoorbeelden van aanrijdingen die zijn veroorzaakt door 12- en 13- jarige fatbikebestuurders die schade hebben veroorzaakt waarbij het slachtoffer zwaar letsel heeft opgelopen. Als de fatbike illegaal of opgevoerd was, biedt de AVP geen dekking. Ook als het gezin geen AVP had, komen de kosten voor eigen rekening. En die kosten kunnen hoog oplopen, waardoor mensen in grote financiële problemen kunnen komen of zelfs failliet kunnen gaan.

alinea

Bron: Verbond van Verzekeraars

date_range Gepubliceerd op 09-10-2024 12:12
person Marketing Adviescentrum van de Graaf
visibility Views: 157
chat Reacties: 0
thumb_upLikes: 0

Reacties ( 0 )

Er zijn nog geen reacties

Reageer

Log in om te reageren